BRYNDZA

SLOVENSKÝ ZÁZRAK

Někdo ji miluje, někdo nenávidí. V každém případě je jedno jisté. Tato potravina má na náš organismus pouze pozitivní vliv.
Historie :
Původ brynzy je celkem sporný, jelikož slovo pochází z rumunštiny a bylo poprvé zmíněno v Dubrovníku, a to v roce 1730. V rumunštině obecně znamená "valašský sýr. Na Slovensko ho přinesli migrující Valaši, ovšem až Slováci přišli na postup, při kterém se takový tvrdý sýr rozdrolí, prosolí, čímž je snadněji použitelný a také má daleko delší životnost.
Jak se vyrábí? Postup na výrobu je následující. Nejprve se zasýří sladké ovčí mléko. Tato surovina se nechá zaschnout na salaši, díky čemuž vznikne hrudkový ovčí sýr. Ten se následně přenese do brynzárny, kde se třídí a umývá vodou. Dalším krokem je zrání, které se realizuje při teplotě 20 °C v sýrařských vanách. Následně se z tohoto sýra odstraní kůra, vytlačí se z ní přebytečná tekutina (syrovátka) a rozdrtí se. Rozdrcená sušinová homta se posolí a rozetře na válcích, čímž vznikne brynza. V čem spočívá její kouzlo? Bryndza je plná důležitých laktobakterií: Lactobacellius casei, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum a mnoha dalších, celkově asi dvaceti druhů. Proces zrání způsobuje, že se v ní bakterie vysloveně přemnoží, takže v jednom gramu bryndzy je asi miliarda takových bakterií. Zajímavé je v tomto případě srovnání s probiotickými jogurty a nápoji. Ty obsahují pouze jeden až dva druhy živých mléčných bakterií, takže se s bryndzou nemohou absolutně srovnávat. Slovenský sýr také snižuje škodlivý cholesterol, upravuje hladinu cukrvu krvi a pomáhá se snížením krevního tlaku. Dobře se dá použít jako prevence proti rakovině tlustého střeva a dokáže zvyšovat imunitu.
Opět pro srovnání – kravské mléko obsahuje v jednom litru zhruba 1 gram vápníků, ovčí mléko ho má rovný dvojnásobek. Kilogram bryndzy má tak asi 6 gramů vápníku, takže velmi dobře působí i proti řídnutí kostí. Smutným zjištěním je ovšem fakt, že podobně zázračné vlastnosti má pouze bryndza z nepasterizovaného mléka, tudíž produkty, které nakoupíte ve většině supermarketů, podobnými vlastnostmi pravděpodobně disponovat nebudou.

Přijďte na halušky

Po - So

16 - 23 hod.

Halušky vyrábíme tradičním způsobem z brambor a mouky od roku 1995. Naše halušky jsou označeny jako nejlepší v ČR, přijďte se přesvědčit.

Halušky si můžete telefonicky objednat i mimo otevírací dobu po - pá od 11 hod. Rádi Vám je zabalíme s sebou.

Kde nás najdete

Hotel a restaurace Hormeda

Na Zástřelu 422/15, Praha 6

Telefon

tel.: +420 220 513 604, +420 220 510 190